Rukovoditelj sektora za gospodarenje otpadom, zaštitu okoliša, kvalitetu usluga i razvoj Trpimir Majcan sugovornik mi je i izvor u ovoj priči, a kroz brojne dokumente i pojašnjenja mi je potvrdio mnoge informacije koje sam do sada skupljao i obrađivao.

Trpimir Majcan, bivši rukovoditelj u Čistoći
Izvor: Cistoca.hr // PIX3L PRODUCTION // Dorada: Zagreb24

Njegove optužbe prenijeli su mnogi domaći mediji, ali nisam uspio u niti jednoj objavi sagledati svu dubinu istih.

Dogradonačelnik Korlaet je (uz gradonačelnika Tomaševića) javno u "obrani" istaknuo samo da je rukovoditelj Majcan obuhvaćen valom otkaza u Holdingu, no nije iznio niti jedan jedini dokaz nevinosti (op.a. krivac se brani samo negacijom i sramoćenjem optužbi, a nevin uz to predoči i dokaze svoje nevinosti u aktivnoj obrani)!

Kontra tvrdnji dogradonačelnika Korlaete, dobio sam uvid u tekstualne poruke u kojima ga je upravo rukovoditelj Majcan upozoravao na nezakonje, a dobio sam uvid i u temeljite dokaze nezakonja o čemu ću vam upravo sada sve ispričati!

Pa krenimo redom...

Nekonzumiranje sklopljenih ugovora

Gradonačelniku su puna usta izjava koje indiciraju nezakonito izbjegavanje konzumiranja ugovora, a koji su rezultat javne nabave.

Što to uoće znači?! Javnom nabavom se utvrđuje i provodi zadovoljenje bilo kakvih proizvodnih/poslovnih potreba u javnom sektoru i to kroz više razina (kolokvijalno, prvo netko utvrdi što je potrebno, onda netko drugi utvrdi postoji li to nešto u sklopu vlastitih resursa, a ako ne postoji netko treći to nešto traži na otvorenom tržištu kroz zakonom jasno propisane procedure i forme). Po okončanju postupka javne nabave sklapaju se sporazumi/ugovori koji mogu biti jasno definirani, a mogu biti i okvirni. Okvirni sporazumi/ugovori su dosta praktični ukoliko nije odmah jasan ukupni opseg potreba, a želite fiksirati nabavne cijene. Tu ste fleksibilini jer je cijena poznata unaprijed i relativno malo se može mijenjati, a Vi po potrebi taj ugovor konzumirate ili ne (točnije, koristite ugovorne usluge/proizvode ili ne).

U čemu je onda problem?!

Problem je u tome što je uprava Zagrebačkog Holdinga namjerno muljala, petljala i kršila zakon kako bi u stvarnosti "ispalo" da za vanjskim uslugama nema potrebe i da se na taj način ugovori, eto, ne trebaju konzumirati!

Trpimir Majcan, bivši rukovoditelj u Čistoći
Izvor: Cistoca.hr

Pored toga što su postupili u lošoj vjeri, oni su sa zlom namjerom uzrokovali štetu ugovornimm partnerima i pri tome su počinili višestruke povrede zakona što je samo po sebi već neprihvatljivo!

Već sam pisao o Tomaševićevoj fiksaciji s Petrom Pripuzom (op.a. ako već niste, pročitajte članak Moje pjesme, moji snovi) i o tome kako se javno bez srama u televizijskoj emisiji (op.a. NU2, HRT, 04.09.2022.) hvali da se ugovor s Pripuzovom tvrtkom ne konzumira.

Sve to pričao je u kontekstu njegove genijalnosti u nabavci stroja za mljevenje glomaznog otpada kojim je stvorena ušteda bla, bla, bla...

Što se tiče matematike, Tomaševićev potez je svakako super, jer je preuzimanje glomaznog otpada Zagreb plaćao privatnim tvrtkama 900 do 1.800 kn po toni, a zatim su te tvrtke mljeveni i razvrstani otpad dostavljale na deponij Jakuševec-Prudinec po cijeni od 200 do 300 kn po toni (op.a. ovo zapravo i nije potpuno precizno/točno, ovako formulirano je kolokvijalni plasman; preciznije, privatne firme su preuzimale glomazni otpad koji su, baš kao i druge otpade, sortirali i oporabljivali do one zadnje razine, a na Jakuševec-Prudinec su deponirali onaj konačni ostatak koji udovoljava uvjetima za odlaganje).

Utoliko je Tomašević učinio upravo ono što je morao, a to je usmjeriti aktivnosti prema nabavci vlastitog postrojenja za obradu i zbrinjavanje glomaznog otpada!

No, genijalac Tomašević je u svemu navedenom zgodno propustio spomenuti da je baš taj nabavljeni šreder manje-više očajni odabir i da se njime sve melje bez odvajanja korisnih ili štetnih dijelova, tako da se sve melje zajedno i kasnije zatrpava na Jakuševcu-Prudincu. To je protuzakonito (mora se razvrstati, odnosno oporabiti do onih konačnih ostataka koji udovoljavaju uvjetima za odlaganje).

Njegove izjave na ovu temu su najjadnije obmane!

Postavlja se pitanje zbog čega Tomašević nije proveo kvalitetnu javnu nabavu koja bi rezultirala najoptimalnijim uređajem i postupcima za najkvalitetnije zbrinjavanje glomaznog otpada?

I zbog čega je Tomašević, kao potpuni fanatik u nekom samo njemu znanom mesijanskom pohodu, prešutio poduhvate u nastavku teksta?!

U kolovozu 2021. Zagrebački Holding sklopio je ugovor s tvrkom Unija nova d.o.o. (Sesvete, Zagreb) za skladišenje glomaznog otpada na način da je izbjegnuta javna nabava putem jednostavne ili kolokv. bagatelne nabave (op.a. ako su usluge do vrijednosti od 200.000 kn, a radovi do 500.000 kn onda se može izravno sklopiti ugovor temeljem odluke uprave).

Na taj način je služba nabave unutar Čistoće predložila upravi Zagrebačkog Holdinga skladištenje našeg glomaznog otpada u trajanju od 75 dana za cijenu od 198.750 kuna bez PDV-a (op.a. čime su izbjegli obvezu provođenja javne nabave), koji je prema važećoj dozvoli mogao biti besplatno skladišten na Jakuševcu-Prudincu. Tako su genijalci izravno oštetili Zagrebački Holding za oko 250.000 kuna s PDV-om, a usputno su ustanovili temelj tužbe ugovornih dobavljača zbog postupanja u lošoj vjeri i uzrokovanja njihove izmakle dobiti!

Da ne bude bilo kakvih sumnji o tome što su, kako i zašto naumili, naši genijalci su u obrazloženju službenog zahtjeva de facto opisali kako se čeka dozvola za nabavku i postavljanje vlastitog šredera i da do tada treba otpad skladištiti negdje, čime se jasno priznaje naum "skrivanja" otpada i izbjegavanje konzumacije ugovora!

Naravno, uvijek se u dobroj vjeri može uzeti u obzir da su se "zabunili nešto", ali su genijalci i to odlučili upropastiti tako da je predsjednik uprave Holdinga potpisao odobrenje čak 3 dana ranije nego što je taj službeni zahtjev urudžbiran (op.a. zahtjev je urudžbiran 16.8.2021., a odluka je donešena 13.8.2021.) čime su potvrdili unaprijed dogovorenu operaciju!

Da je u svemu "mutnom" sudjelovao i izvršitelj (Unija nova) dokazuje činjenica da su u ugovoru naveli postojanje ponude od 13.08.2021. (dakle, već 13.08. se znalo sve o cijeni i obujmu usluge), baš istog dana kad je Čistoća sastavila zahtjev prema upravi i baš istog dana kad je uprava taj zahtjev odobrila, iako je uprava taj isti zahtjev zaprimila tek 3 dana kasnije :-)))), a dodatna fora je u tome što je Čistoća prema upravi 16.08.2021. (dakle, opet 3 dana nakon što je uprava već odlučila) poslala "posebne i ostale uvjete" gdje navodi broj dana korištenja usluge i točan iznos koji je naveden u ugovoru (iako je uprava odbrila okvir od 199.000 jer tobože nije znala konačni iznos usluge)!

No comment! :-))))))))))))))))))

Za opisane aktivnosti podnešena je kaznena prijava. Probrani dokumenti su u nastavku. Zaključak slobodno donesite sami.

Sjedite? Idemo dalje...

Naši genijalci su, prema opisanom, ostvarili prvi uspjeh u predumišljenom stvaranju štete i utemeljenju tužbi ugovornih partnera, pa je valjalo nastaviti!

Tako su u rujnu 2021. (op.a. također putem već opisane jednostavne javne nabave) s tvrtkom Royal Media d.o.o. sklopili dva ugovora, jedan za transport (197.100 kuna bez PDV-a), a drugi za mljevenje/drobljenje glomaznog otpada (198.750 kuna bez PDV-a) čime su oštetili Zagrebački Holding za dodatnih 400 tisuća kuna (sad je šteta već 600 tisuća kuna + PDV...sve skupa oko 100.000 €)!

Oba ugovora su sklopljena na period od 1 godine, a naše genijalce nije u naumu spriječila ni činjenica da je Državni inspektorat RH zabranio tvrtki Royal Media upravo ugovorene poslove (op.a. obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom) u njihovom skladištu u Vrbovcu Samoborskom (lipanj 2021. godine) i u njihovom skladištu u Sisku (listopad 2021. godine), u kojem su pružali uslugu drobljenja glomaznog otpada za Holding.

Da pojasnim, genijalci su angažirali tvrtku kojoj je Državni inspektorat zabranio upravo ugovorene poslove i tako su platili transport zagrebačkog otpada do Siska (procijenili su sami 70 km), mljevenje/drobljenje glomaznog otpada i kasnijeg vraćanje istog u Zagreb! Time su genijalci jedinstven posao (op.a. koji uključuje sakupljanje, vaganje, daljnju oporabu) rascjepkali na više manjih dijelova kao što je skladištenje i prijevoz otpada, njegovo drobljenje i na koncu su taj finalni otpad vraćali u Zagreb.

To za sobom povlači 3 ključna zakonska problema:

  • to više nije isti otpad jer se mljevenjem/drobljenjem mijenja njegova struktura i time je de facto predana jedna vrsta otpada, a preuzeta je druga vrsta otpada (i tko zna je li što drugo dodavano u njega u Sisku?!)
  • tvrtka Royal Media je nakon preuzimanja postala posjednik otpada i oni su ga morali dalje oporabiti određenim postupcima i nikako ga nisu smjeli mljeti/drobiti pa deponirati (ili u ovom slučaju davati/vraćati Čistoći)
  • Jakuševec-Prudinec smije primiti samo i jedino otpad iz Grada Zagreba (Royal Media je u Sisačko-Moslavačkoj županiji, a nakon mljevenja/drobljenja ona je postala vlasnik tog "novog" otpada, koji je u tom slučaju zapravo postao sisački otpad)

Sve su si to naši genijalci super zamislili (kako zeznuti ugovorne partnere, ali s neodgovorenim pitanjem je li u procesu uopće bilo uštede ili je sve skupa koštalo više), no, svojim postupcima su prekršili zakon.

Podnešena je kaznena prijava i za ove aktivnosti. Probrani dokumenti su u nastavku. Zaključak slobodno donesite sami.

Zaključno bih istaknuo kako se gradonačelnik Tomašević nema ničim za pohvaliti, dapače, bilo bi mu bolje da uopće ne govori jer drobilicu koju je on nabavio samo drobi/melje glomazni otpad koji se zatim protuzakonito zatrpava na Jakuševcu-Prudincu (op.a. po zakonu bi se morao dalje oporabljivati), a prije nego se uopće došlo do te faze protuzakonitosti glomazni otpad se za masne pare skladištio kod jedne firme (Unija nova) te vozio i drobio kod druge (Royal Media) i na kraju protuzakonito vraćao u Zagreb i zatrpavao na Jakuševcu-Prudincu!

Ali eto, nisu se konzumirali ugovori pa je tako u svom vlastitom svijetu mašte naš gradonačelnik sebe odlikovao ordenom narodnog heroja...naravno jednako imaginarnim kao i manje-više sve što u posljednje vrijeme izjavljuje!

Ono što nije imaginarno i što nema apsolutno nikakvog opravdanja jesu nezakonitosti koje sam temeljito opisao i potkrijepio dokumentima uz nemalu materijalnu štetu za sve nas !!!

VRLO BITNO: Ovakve "jednostavne" nabave ne provode se kroz digitalni sustav i vrlo lako se mogu podrapati i baciti u smeće pa su time vrlo pogodne za muljaže i petljanja -- iako su vrlo praktične treba ih ukinuti ili svesti na par tisuća kuna pa tko će htjeti muljati morat će se pošteno oznojiti !!!

EU spremnici za otpad

EU spremnici za otpad
Autor: Zagreb24

EU je preko Ministarstva gospodarstva i Fonda za zaštitu okoliša dodijeljivala bespovratna sredstva kroz interventnu mjeru za smanjenje odlaganja komunalnog otpada za jedinice lokalne samouprave.

U našem slučaju je kroz tu mjeru Gradu Zagrebu omogućena nabavka brojnih spremnika za otpad sredstvima EU.

Krovni ugovor je sklopljen između Ministarstva, Fonda i Grada Zagreba za iznos od skoro 94 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od skoro 77 milijuna kuna, a obuhvaća razdoblje od 10.11.2015. do 31.12.2022. godine.

Temeljem tog ugovora Grad Zagreb je sklopio 2 ugovora sa Zagrebačkim Holdingom:
* HDPE smeđi, žuti i plavi kontejneri (15.000 komada) i poliesterska plava i žuta "zvona" (3.900 komada) vrijednosti skoro 54 milijuna kuna (s PDV-om) -- potpisali Bandić i Leko 2021. godine
* PEHD kante za papir, plastiku i biootpad (46.000 komada) u vrijednosti od skoro 10 milijuna kuna (s PDV-om) -- potpisali Tomašević i Vić 2021. godine

Zašto bi Zagreb nabavljao tu količinu spremnika? Za vrijeme Bandića "nije se štedjelo", a očito niti razumno planiralo pa je tako planirano 3.000 zelenih otoka, a ispalo ih je na kraju znantno manje.

Kako bilo, traženi su, dani su, rok (ugovora i) uporabe spremnika je 5 godina od sklapanja navedenih ugovora, a jedina presudno bitna ugovorna obveza je bila da se ti spremnici u određenom roku stave u funkciju (točnije, trebalo je organizirati distribuciju svih spremnika na površinu javne namjene i kod korisnika javne usluge) i to:

  • HDPE smeđi, žuti i plavi kontejneri u roku od 120 dana
  • PEHD kante za papir i biootpad u roku od 120 dana
  • PEHD kante za plastiku u roku 75 dana

Da pojasnim vrlo precizno, ukupno 64.900 spremnika za otpad ukupne vrijednosti skoro 64 mlijuna kuna moraju biti 5 godina (dakle, do 2026. godine) na javnim površinama odnosno kod korisnika!

Ako se spremnici uklanjaju (novom odlukom iz veljače 2022. godine, kolokv. poznata i kao odluka o plavim vrećica) s javnih površina 01.10.2022. (osim u rijetkim slučajevima tipiziranih boksova) kako će se održati na javnim površinama do 2026. godine?!

Ali to je daleka budućnost i jako komplicirano pitanje! Idemo se pitati jednako komplicirano pitanje ali u aoristu!

Jesu li...ne tako...kako su...ne ni tako...kada...ma ne, ne mogu pitanje uopće formulirati pa ću samo reći...

Niti Bandić i tadašnja uprava Holdinga, a niti Tomašević i sadašanja uprava Holdinga nisu postavili sve spremnike u ugovornom roku od 75 do 120 dana !!!

Dakle, ni oni, a ni ovi idioti nisu bili u stanju izvršiti najjednostavniju stvar na svijetu - desetine tisuće besmisleno naručenih spremnika staviti na komione i postaviti ih na ulice.

Nažalost, ludilo se nastavlja i Tomašević je odlučio ukloniti ih s javnih površina jer je to (njemu) "vizualno zagađenje", a dodatno je negdje vidio vrećice i one su tako postale jedina moguća i realna opcija za Zagreb, a EU nek se slika sa svojim ugovorima!

Dobitna formula za opću katastrofu glasi: Bandić + Tomaševć = ludilo na kvadrat

Sve je začeo Bandić, što je mogao Tomašević?! Da, los Banditos je svakako mastermind ovog ludila, ali zbog čega Tomašević nije trezveno razmislio prije radikalnih odluka (pa ima super sposobnog genijalca Vića, kojem ništa nije nemoguće) i zamolio svoje nove frendove iz Vlade za pomoć, razgovor, savjet i traženje rješenja?!

Ili pitao super sposobnog pročelnika Bilića?! Ah...ovo sam sad samo zločest... ;-)

A gdje su uopće sada ti silni spremnici ???

Nagomilani su na Žitnjaku, Jakuševcu i Jankomiru!

Zaključit ću problem: skoro 65 tisuća spremnika vrijednih skoro toliko milijuna kuna nisu nikad do kraja postavljeni na javne površine (prema ugovoru je rok istekao davnih dana) na kojima moraju biti do 2026. godine, a sada će (barem je takav jasni akcijski plan) biti kompletno uklonjeni s javnih površina!

Vjerujem da će EU tužiteljica značajno kvalitetnije i brže odlučiti o ovim činjenicama od HR tužiteljice o drugim činjenicama.

Čipiranje spremnika

Na red je došlo i rasvjetljavanje super poznatog (svi o tome pričaju) i super nepoznatog (nitko u cijelosti ne razumije u čemu je kvaka) čipiranja.

Nažalost za ovo nemam ugovore jer mi Holding temeljito krši Ustavom RH zajamčeno pravo na pristup informacijama, a izvori su isporučili što su mislili (u ovom slučaju ništa od papira) pa jedino možete vjerovati na riječ mom izvoru...a možete i pitati našeg velikog vođu Staljina, pardon, gradonačelnika Tomaševića, možda Vama odgovori na pitanje!

Često ću se pozivati na dva ključna dokumenta pa svakako koristite sljedeće linkove:
* Zakon o gospodarenju otpadom (ZOGO)
* Odluka o načinu prižanja javne usluge sakupljanja KO u Zagrebu (OKOZG)

Članak 64. ZOGO: Javna usluga sakupljanja komunalnog otpada podrazumijeva prikupljanje komunalnog otpada na području pružanja javne usluge putem spremnika od pojedinog korisnika i prijevoz i predaju tog otpada ovlaštenoj osobi za obradu takvoga otpada.

Članak 67. ZOGO: Kriterij obračuna količine otpada iz članka 66. stavka 1. točke 1. ovoga Zakona je:
1. masa predanog miješanog komunalnog otpada u obračunskom razdoblju izražena u kilogramima ili
2. volumen spremnika miješanog komunalnog otpada izražen u litrama i broj pražnjenja spremnika u obračunskom razdoblju.

Dakle, Zakon (a ipak on nešto vrijedi, ma što naš gradonačelnik mislio) je propisao da se otpad prikuplja pomoću spremnika, a za obručan količine prikupljenog otpada predviđene su dvije opcije, vaganje ili umnožak volumena spremnika i broja pražnjenja u obračunskom razdoblju!

Spremnik može biti (između ostalog) kontejner, a može biti i vreća. Od vaganja su svi odustali jer je tehnički izuzetno zahtjevno, pa se mahom (u RH) odabire umnožak volumena spremnika i broja odvoza u obračunskom razdoblju (op.a. maksimalno pojašnjeno X litara spremnik * Y br.odvoza mjesečno za ZG).

Nadalje, članak 66. ZOGO u točki 1. i 6. određuje da će predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave (u našem slučaju Gradska kupština Grada zagreba) donijeti odluku koja sadrži:
* kriterije obračuna količine miješanog komunalnog otpada (famozni varijabilni dio usluge)
* iznos cijene obvezne minimalne javne usluge s obrazloženjem načina na koji je određena (famozni fiksni dio usluge)

Članak 69. ZOGO propisuje da je davatelj usluge (u našem slučaju gradska Čistoća, odnosno Zagrebački Holding) dužan (točka 9.) voditi evidencije propisane člankom 82. Zakona, a taj pak članak propisuje da je davatelj usluge dužan voditi evidenciju o preuzetoj količini otpada od pojedinog korisnika usluge u obračunskom razdoblju prema kriteriju kojeg je odabrao, a takva evidencija se vodi u digitalnom obliku.

Nadalje taj članak propisuje da je sastavni dio te evidencije "Izjava i dokazi o izvršenoj javnoj usluzi", da ti podaci moraju biti dostupni na uvid korisniku usluge na njegov zahtjev, a sadržaj evidencije propisuje ministar pravilnikom.

Dakle, Zakon (opet naglašavam da on vrijedi, ma što naš gradonačelnik mislio) propisuje obaveznu evidenciju i to u digitalnom obliku, a ista mora biti dostupna svima nama na uvid po zahtjevu !!!

Čistoća (Holding) se za vrijeme Bandića odlučila za čipiranje (op.a. čip koji se ugrađuje u kante/kontejnere i kojeg očitavaju senzori na kamionima prilikom podizanja istih) kao najoptimalnije tehnološko rješenje.

No čipiranje nikad nije dovršeno! Tako ako odlučite sutra zatražiti takvu evidenciju u Čistoći ista vam po zakonu mora biti dostavljena, ali neće vam biti dostavljena jer čipiranje nije u funkciji !!!

Savjetujem i predlažem apsolutno svima da skeniraju svoj račun Čistoće za listopad i pošalju na mail Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. (i za svaki slučaj na Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. i na Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.) zahtjev za dostavom evidencije za mjesec listopad!

Kako se takav zahtjev neće nikada ispuniti Čistoća (odnosno Holding) će biti u zakonskom prekršaju, a pošto su otpustili sve u administraciji čitav sustav će im se raspasti odgovaranjem na stotine tisuća legitimnih i zakonom utemeljenih zahtjeva!

Ako ne odgovore u razumnom roku (15 dana) onda savjetujem poslati pritužbu na Državni ispektorat, koji će se također raspasti od stotine tisuća opet legitimnih i zakonom utemeljenih zahtjeva!

I tako za svaki kalendarski mjesec!

GAME OVER !!!

Pa nek gradonačelnik onda istražuje tko koristi, a tko ne koristi plave vrećice! To je, također, legitimno i zakonom utemeljeno! ;-)

Sad kad smo ustanovili da Čistoća (odnosno Holding) posluju temeljito nezakonito (i da je vrlo upitno njihovo pravo naplate računa), objasnit ću vam zašto čipiranje nije nikad dovršeno!

Kad je gradonačelnik preuzeo vlast ključno mu je bilo zaustaviti javnu nabavu i otpustiti što više ljudi (ovo nije vezano samo uz Čistoću već uz čitavi Holding). U oba kriterija izostala je pamet i mudrost pa je tako zapuštanjem ugovora s dobavljačima i otpuštanjem svih djelatnika na tom projektu jednostavno prekinuo dovršetak čipiranja (koje je došlo do znatno visoke faze dovršenosti), a zatim je postavio genijalca Vića za voditelja Čistoće (op.a. kojeg ne bih zadužio za pranje kamiona, kamoli da vodi Čistoću) za kojeg iskreno ne znam što je točno radio svo ovo vrijeme, ali znam da je vrlo često putovao u Osijek (vjerojatno o našem trošku) i tako izbivao sa svog radnog mjesta u vrijeme potpunog restrukturiranja Čistoće i time povezanog kaosa (op.a. o ovome sam čak i pitao Holding, čak sam i dobio odgovor, ali je toliko xxxxxxx da ga jednostavno neću objaviti)!

Zapravo imam vrlo mnogo preciznih detalja što je sve u gore opisanom učinjeno da sve skupa propadne (ne nužno kao naum, ali svakako kao posljedica), ali mi se uopće ne da pisati sve te gadarije, možda ću ih nekad objaviti na društvenim mrežama! A i vi biste potpuno pošandrcali od toliko ludila u jednom šusu, dok na koncu slučaj uopće ne bi bio ništa jasniji...

Naš gradonačelnik tvrdi kako će čipiranje biti gotovo do kraja godine. Dakle, zakonski rok je istekao davnih dana (samim stupanjem na snagu ZOGO je ta obveza nastupila i od onda se ne provodi, a to je već skoro 2 godine), a Tomaševićev vlastiti rok je 31.12.2022. !!!

Prema mom izvoru to je u zadanom roku poprilično neizgledno jer se ugovori sa softverskim tvrkama ne konzumiraju i ne proširuju u potrebnoj mjeri, a ljudi koji su operativno radili na svim tim procesima su u radnom sporu s Holdingom zbog nezakonitih otkaza!

Dodatno, čipiranje samo po sebi ne može nikada završiti (to je, dakle, trajni proces), jer se promjene na terenu događaju svakodnevno. Kanta nije drvo, da je zasađena i tamo stoji slijedećih desetljeća, nego se promjene događaju na dnevnoj bazi (tuđa kanta završi kod drugog korisnika, korisnici sami uništavaju čipove, naljepnice se oštete, kante se trgaju, mijenjaju...) i potreban je aktivni i kontinuirani rad, a ne jednokratna akcija.

pražnjenje MKO spremnika
Izvor: Cistoca.hr

Da bi se ponovno pokrenulo i završilo čipiranje potrebno je prekontrolirati sve spremnike i njihovu uparenost s korisnicima, oformiti tim/odjel koji će to svakodnevno raditi i na kraju osposobiti čitav sustav za potpunu implementaciju na terenu (popraviti sve dijelove na svim kamionima koji imaju sustav na sebi, dovršiti i ažurirati softver, ručne čitače...) te sve to iskazati korisnicima na računima...

Svi spremnici su bili čipirani, oko 80-90% čipova je bilo upareno sa šiframa korisnika, aplikacija "Moj otpad" je dovršena i samo se čekala (famozna) gradska odluka o načinu prikupljanja otpada da se sve skupa prilagodi istoj! Po dovršetku projekta na računima bi imali jasan dokaz u kojem trenutku (danu, satu, minuti i sekundi) je otpad preuzet od vas (dok sada možete jedino pogledom pratiti kada kamioni Čistoće dolazi po rasporedu, a kada ne).

Izvor navodi da je čitav projekt koštao oko 20 milijuna kuna, a otprilike pola je sufinancirano sredstvima EU -- projekt se mora provesti ili se moraju vratiti novci! I tu nam se pojavljuje EU tužiteljica (koja je već dokazala svoju odlučnost i učinkovitost u drugim aktualnim domaćim slučajevima), ali dio je u nadležnosti i HR tužiteljice!

No, naš grdonačelnik je bio "najmudriji od najmudrijih" i odlučio je u cijelu gungulu ubaciti vrećice...i to ne bilo kakve vrećice -- ubacio je plave vrećice !!!

Plave vrećice...ovog puta preciznije

Iznova navodim sljedeće dokumente da ih ne tražite ranije u članku:
* Zakon o gospodarenju otpadom (ZOGO)
* Odluka o načinu prižanja javne usluge sakupljanja KO u Zagrebu (OKOZG)

Dosad smo ustanovili da se odvoz otpada treba računati fiksno (45 kn mjesečno) i varijabilno (volument spremnika * broj odvoza) te da sve treba biti digitalno evidentirano pomoću čipiranja uz korištenje 65.000 EU spremnika!

Naš genijalni gradonačelnik je tu ubacio plave vrećice kao "pravedan model naplate" što i nije (u tom smislu) pogrešna ideja, ali je za to trebalo pričekati istek svih dosad navedenih obveza prema EU (tamo negdje 2026. godine) pa onda u cijelosti odbaciti kante (prodati ih nekome ili reciklirati) i uvesti vrećice kao model prikupljanja i obračuna varijabilnog dijela naplate usluge odvoza otpada!

I da, zakon jasno navodi da i vreća može biti "spremnik" tako da tu zapravo i nema neke zakonske zapreke, ali pojavljuje se problem na koji način će se poštovati odredba zakona o digitalnom evidentiranju preuzimanja otpada?! Osim čipiranja nema nekog boljeg (alternativnog) rješenja, ali čipiranje vrećica bi bilo nenormalno skupo i pojavljuje se novo pitanje kako te čipirane vrećice povezati s konačnim korisnicima (primjerice, kupite vrećice u dućanu, ali nitko na ovom svijetu ne zna da ste baš vi kupili baš te vrećice jer čipovi na njima nisu povezani s vašom korisničkom šifrom).

gradonačelnik Tomašević demonstrira korištenje podzemnog spremnika
Izvor: Cistoca.hr

Upravo u tom pravcu je razmišljala čitava ekipa koja se bavila pravnom, operativnom i proizvodnom problematikom plavih vrećica!

Dakle, nisu oni bili "protiv promjena" već su gledali kako da ispune gradonačelnikove bizarne vizije na način da se pritom poštuje zakon.

Vrlo jasno i vrlo otvoreno su komunicirali o tome s voditeljem Vićem, a slale su se i poruke dogradonačelniku Korlaetu. Dobili su otkaz ili su sami otišli...

Sve opisano je sukus problema i temelj nezakonitosti o čemu je podnešena kaznena prijava, a sada ćemo malo rasčlaniti posljedice i zapravo zornije predočiti nezakonitost trenutnog "novog modela" prikupljanja i odvoza otpada o kojem s ponosom gradonačelnik priča ovih dana.

Javna nabava je doista bila javna, a iz Holdinga sam ranije (dok su još odgovarali na moje upite) dobio sljedeće osnovne informacije:

Na temelju provedenog natječaja okvirni sporazum sklopljen je s tri ponuditelja: Weltplast d.o.o., Quickpack Croatia d.o.o. i Optiplast d.o.o., a svi podaci dostupni su u elektronskom oglasniku javne nabave (EOJN) pod brojem Obavijesti o nadmetanju 2022/S 0F2-0013423, od 04.04.2022.godine. Sukladno propozicijama natječaja, provedeno je mini nadmetanje između ponuđača te je za prvi kontingent vrećica ugovorena isporuka s Weltplast d.o.o. iz Zagreba, Velika cesta 33, kao najpovoljnijim ponuđačem.

Javni poziv za iskazivanje interesa za skladištenje, distribuciju i prodaju standardiziranih vrećica za miješani komunalni otpad gdje možete pronaći odgovore na većinu Vaših pitanja je također javno objavljen podatak i možete ga pronaći na sljedećoj poveznici

Lokacije gdje možete kupiti vrećice su također javno objavljene na interaktivnoj karti na poveznici

U prvom kontingentu naručeno je kako slijedi:
* rola od 10 litara (u svakoj roli je 10 vrećica) - 1.200.000 rola
* rola od 20 litara (u svakoj roli je 10 vrećica) - 1.200.000 rola
* rola od 40 litara (u svakoj roli je 10 vrećica) - 600.000 rola

Ono što nisu u odgovoru naveli je cijena, a ona je procijenjena na 53 milijuna kuna bez PDV-a (gotovo 9 milijuna eura s PDV-om).

Javnoj nabavi prethodila je organizacijska i pravna rasprava u kojoj se još koncem 2021. utvrdilo da će se plave vrećice jako teško uklopiti u zakonodavne okvire. Potpuno bizarna činjenica jest da je sve to bilo prije nego je Gradska skupština izglasala novu odluku i mogli su sve pripremiti da bude u skladu sa zakonom, ali i s izglasanom odlukom...no to se nije učinilo!

Komentari pravnika u Čistoći na nacrte Odluke ukazivali su na brojne pravne zavrzlame koje su se trebale pozornije rasčlaniti (op.a. jedan od meni dostupnih mailova datira od 15.12.2021.), a najvažnija se odnosi na dio članka 7. Odluke koji određuje: "Miješani komunalni otpad korisnici usluga prikupljaju u standardiziranim vrećicama za miješani komunalni otpad izrađenima od recikliranog materijala, volumena 10 litara, 20 litara i 40 litara koje korisnici usluga nabavljaju o svom trošku, a prema cijeni određenoj Cjenikom davatelja usluge te koje korisnici usluga odlažu u standardizirane spremnike za miješani komunalni otpad iz stavka 3. ovog članka."

Pravnicima je ovo bilo u koliziji s člankom 69. ZOGO u kojem se jasno propisuje da sve troškovi gospodaranja otpadom mora snositi Čistoća, pa bi to značilo da vrećice moraju biti besplatne i čipirane, a tada bi to predstavljao paralelni sustav jer već postoji sustav čipiranih spremnika koji je u razvoju!

Nadalje, članak 75. ZOGO jasno propisuje da "omjer cijene za količinu predanog miješanog otpada i cijene obvezne minimalne javne usluge u cijeni javne usluge mora biti odmjeren na način koji će osigurati obavljanje javne usluge na kvalitetan, postojan i ekonomski učinkovit način, izbjegavajući neopravdano visoke troškove, u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša, javnost rada i onečišćivač plaća, kako bi se osiguralo i poticalo odvojeno sakupljanje otpada." Na ovaj način, gdje bi postojala dva paralelna sustava sve skupa bi koštalo neopravdano skupo!

Daljnji problem u komentarima se otkriva na području evidentiranja i uparivanja korisnika i vrećica pa se postavlja pitanje kako će netko u dućanu legitimirati kupce i pristupati logistici Čistoće (op.a. koja u tom dijelu obrađuje osobne podatke svojih korisnika što mora biti tretirano i kao službena i zakonom određena tajna).

U konačnici, problem je i evidentiranje samih vrećica (op.a. u spremnicima za otpad su brojne vrećice pa bi djelatnik Čistoće trebao istresti sve vrećice iz spremnika i pojedinačno ih brojati, a paralelno bi se evidentirali čipirani spremnici).

Dakle, jedino što se moglo napraviti jest kompletno izbaciti kontejnere/kante kao spremnike i u cijelosti uvesti vrećice kao spremnike, ali kako uopće organizirati evidenciju vrećica (op.a. čipiranje i takvo evidentiranje bi bilo skuplje od usluge, a vrećice bi se morale prodavati pojedinačno na komad) i što je s obvezom prema EU (op.a. saznali smo ranije da je EU sufinancirala čipiranje kontejnera/kanti i nema nazad). Na kraju, kako te vrećice upariti s korisnikom (op.a. postoje praktični problemi, kantu čipirate pa uparite i bok, a tko će i na koji način upariti milijune vrećica s milijunima korisnika)?!

Moj izvor zaprima 17.03.2022. (op.a. dakle, nova Odluka je već na snazi) mail iz pravne službe o tome kako se vrećice ne mogu spojiti uz konkretnog korisnika, a spremnik (kanta) se može (op.a. točnije, mogao bi se, no, u tom periodu se "odustalo" od čipiranja spremnika i od toga nije trebalo biti više ništa) i na koji način bi se ispoštovao članak 75. ZOGO (op.a. ranije je temeljito rastumačeno kod dijela priče o čipiranju spremnika).

Kasnije u mailu se postavlja pitanje što će biti s ovrhama i hoće li biti problema u naplati i dokazivanju pravog stanja!

Već ovog trenutka Čistoća krši jasne odredbe ZOGO i ne može dokazati varijabilni dio usluge, a Tomašević koji misli da je to riješio s plavim vrećicama se temeljito zeznuo jer one nisu čipirane i njihovim korištenjem ne može nikako osigurati digitalnu evidenciju prikupljanja otpada što je zakonska obaveza (op.a. bez obzira što je vrlo logično da će netko kupnjom plave vrećice platiti određenu cijenu usluge po volumenu proizvedenog otpada)!

Upravo zato je naš genijalac brže bolje počeo čipirati spremnike i obećao cijelom svijetu kako će to biti do konca godine...iako vjerojatno neće biti !!!

Uz navedeno postavlja se kristalno jasno pitanje, ako je EU sufinancirala projekt čipiranja spremnika i ako se od samih spremnika (ali i od njihovog čipiranja) ne može odustati (bar ne bez milijunske štete) zašto su se pobogu potrošili milijuni naših kuna na vražje plave vrećice (op.a. ali i zašto se prihod od usluge podijelio s proizvođačem i trgovcima) ???

Odgovor, dragi moji, je neutemeljena i nerazrađena mašta i hir našeg grdonačelnika...kako u ovom slučaju, tako i u mnogim drugim slučajevima...

Zbog navedenog je protiv gradonačelnika podnešena kaznena prijava DORH-u, a bit će obaviješten i EU tužitelj.

Imate informacije o ovoj temi? Uočili ste grešku? Kontaktirajte nas
Podržite nas i podijelite ovaj članak:

Brzi kontakt

Najnovije

Nakon što mi je GPZ uskratila Ustavom RH pravo na pristup informacijama i ...

Sistematizacija je trebala biti gotova do konca veljače, za par dana je ...

U veljači Čistoća nije adekvatno odvozila otpad pa sam prigovorio na ...

TPL_BACKTOTOP