Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

Konačno malo zakonitosti u voljenom nam Zagrebu! Naglašavam i podcrtavam riječ "malo"! Naime, DIRH je napravio jedino što je mogao, točnije, utvrdio je nezakonitosti na koje sam ukazao, ali problem i dalje nije riješen! 

Još 20.09.2022. podnio sam Državnom inspektoratu prijavu o nezakonitim deklaracijama plavih vrećica i do dana današnjeg nisam dobio niti urudžbeni broj, niti bilo kakvu informaciju o mojoj prijavi, a vrećice su se potpuno nezakonito čitavo ovo vrijeme prodavale bez smetnji!

E da, toliko o državnim institucijama "kad rade svoj posao"...barem ova institucija!

No, danas sam u poštanskom sandučiću našao poveću kuvertu koju mi je DIRH poslao običnom pošiljkom (dakle, ne preporučenom - a što da se pošiljka izgubila?!) u kojoj je kratko i jezgrovito navedeno kako je moja prijava osnovana i kako sam ja bio u pravu u pogledu nezakonite deklaracije na plavim vrećicama.

Ali nisam ja pisao samo Inspektoratu, pisao sam ja i gradonačelniku Tomaševiću i to u punom opsegu. On je mogao elegantno uvidjeti pogrešku i ispraviti ju (što mi je i bio cilj angažmana, ma što on osobno mislio o mojim motivima), ali čovjek je moj mail temeljito izignorirao...kako on to i inače običava kad mu ja pišem.

Pred kraj godine nisam više mogao prihvaćati neprimjereno neodgovaranje DIRH-a (za Boga miloga, niti urudžbeni broj nisam dobio pa se pitam s pravom kako bih uopće podnosio dopune na predstavljeni ukaz?!) te sam poslao otvoreno pismo glavnom državnom ispektoru Mikuliću u kojem sam ga prozvao zbog navedenog, ali i zbog ignoriranja nezakonitih reciklažnih dvorišta.

Sada je kao sve OK jer je DIRH ustanovio kako je "trgovac otklonio utvrđene nepravilnosti", ALI TO JE LAŽ I NEZAKONITOST SE I DALJE NASTAVLJA, A DIRH JE I DALJE POKROVITELJ !!!

Plave vrećice nemaju zakonitu deklaraciju

Svi znamo da su plave vrećice bile u prodaji ranije od listopada prošle godine (kada je njihova obavezna uporaba i službeno stupila na snagu), a ja sam ih kupio prvog mogućeg dana i utvrdio da je deklaracija na njima nepropisna.

Naime, Zakon o žaštiti potrošača (NN 19/22, na snazi od 28.5.2022.) u svom članku 6. propisuje:

Proizvodi koji se na području Republike Hrvatske nude potrošačima moraju na ambalaži, privjesnici, naljepnici ili na samom proizvodu sadržavati:
1. osnovna obilježja proizvoda u mjeri koja je potrebna da bi potrošač donio odluku o kupnji, kao što su naziv proizvoda, tip i model proizvoda, naziv pod kojim se proizvod prodaje, sastav proizvoda, svojstva i tehnička obilježja proizvoda
2. naziv i sjedište proizvođača ili uvoznika koji ima sjedište na području Europske unije.

Podaci iz stavka 1. ovoga članka moraju biti jasni, vidljivi i čitljivi te napisani hrvatskim jezikom i latiničnim pismom, što ne isključuje mogućnost istodobne uporabe drugih jezika, a mogu uključivati znakove i piktograme lako razumljive potrošaču.

Navedeno nije poštivano iz više aspekata, a za detalje predlažem da temeljito pročitate samu prijavu:

Nedopustivo djelovanje DIRH-a

Državni inspektorat očito je svojim rješenjem želio poduprijeti neosporivost moje prijave, ali i dalje podržati plave vrećice.

Ako pažljivo pročitate pismo utvrdit ćete cijeli niz nepravilnosti koje ću Vam sada iscrpno pojasniti.

1. DIRH u svom obraćanju spominje podružnicu Čistoće, iako je podružnica potpuno nebitna jer ona kao pravna osoba niti ne postoji, dakle, radi se organizacijskoj jedinici u sklopu tvrtke Zagrebački holding d.o.o. koji je na čelu s Ivanom Novakovićem jedini odgovoran budući da je ZGH nezakonit proizvod stavio na tržište.

2. DIRH ne navodi koje su to zakonom propisane radnje poduzete, što bi bilo potrebno meni precizno navesti da ja kao podnositelj znam sa sigurnošću je li se zakon poštovao u cijelosti.

3. DIRH utvrđuje kako je trgovac otklonio utvrđene nepravilnosti što je laž jer ja sam odmah nakon primitka njihovog pisma pohitao u više dućana i utvrdio da su nezakoniti proizvodi još uvijek u slobodnoj prodaji.

Nova pitanja za glavnog državnog inspektora Mikulića

Najprije me zanima zbog čega nezakoniti proizvodi sukladno zakonu nisu trenutno povučeni iz prodaje do otklanjanja svih nezakonitosti? ZGH i dalje prodaje nezakonite proizvode, a građani ih i dalje kupuju. Zašto se pogoduje ZGH-u i potiče se propustima daljnje nezakonje? 

Na koji način je DIRH utvrdio da su nepravilnosti otklonjene? Je li im Ivan Novaković to rekao uz "časnu riječ"? Jesu li inspektori obišli sve trgovce (kao što sam to učinio ja) i utvrdili da na policama više nema nezakonitih proizvoda (op.a. a na policama su samo nezakoniti proizvodi)? Jesu li inspektori uopće proveli sve zakonom određene radnje ili su počinili disciplinske prekršaje pa nisu?

Na koji način da se građani zaštite od nezakonja kad DIRH ovako "traljavo" radi svoj posao?

Inače mi je zanimljivo kako me se postupanjem DIRH-a želi "lagano otresti", no jasno je kao dan da to neće biti jednostavno budući sam si dao truda i temeljito izučio teme o kojima im pišem.

Jedino što se eventualno može dogoditi jest dokazivanje nečasnih i nezakonitih radnji DRIH-a koji u tom slučaju preuzima punu odgovornost za sve svoje propuste i izravno sudjeluje u proizvodnji društvene štete što može imati i kazneno-pravne implikacije.

Istaknuo bih da u svakoj pravnoj osobi voditelj (op.a. odgovorna osoba u pravnoj osobi) neizbježno (i po zakonu) preuzima konačnu odgovornost, a u našem slučaju je to glavni državni inspektor Mikulić od kojeg ću osobno tražiti odgovore na pitanja iz ovog članka.

To be continued...stay tuned!

Imate informacije o ovoj temi? Uočili ste grešku? Kontaktirajte nas
Podržite nas i podijelite ovaj članak:

Brzi kontakt

Najnovije

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih ...

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

Back to Top