Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

Nakon višemjesečnog praćenja tragova objavljujem veliku istinu o tome kako su DORH i USKOK de facto zataškali korupciju koju je počinio Davor Vić uz znanje (a izgledno i pomoć) vrha SDP-a.

O gradonačelnikovom miljeniku Davoru Viću najviše i najopsežnije je pisao Glas Slavonije, a dva članka koja su objavljena prošle godine ponukala su me da temeljitije istražujem njegove malverzacije u Zagrebu, ali i u Osijeku.

A kakav je to lik govori i priča o lavici iz Osječkog ZOO-a koja je bila toliko zanemarena da si je uslijed patnje i bolova odgrizla vlastitu šapu nakon čega je morala biti eutanizirana!

Od jeseni prošle godine objavio sam cijeli niz nepravilnosti koje je uzrokovao Davor Vić osobno, uključivo korupciju, ali nisam uspio nikako dokučiti zbog čega DORH i USKOK na moje poprilično zaokružene i iznimno utemeljene prijave uopće ne trzaju...da bih kroz istrage malverzacija Davora Vića u Osijeku došao do dokaza kako DORH i USKOK aktivno podupiru njegovu korupciju svojim vlastitim nezakonitostima.

U ovom članku ću vam opisati, ali i dokazati dokumentima na koji način je djelovala korupcijska hobotnica Davora Vića i zašto je on "nedodirljiv"...

Tko je Davor Vić

Davor Vić, Biljana Borzan, Ivan Vrkić
Izvor: Osijek.hr

Davor Vić vodio je osječki Unikom (op.a. komunalno poduzeće u vlasništvu Grada Osijeka) od lipnja 2013. do lipnja 2021. godine.

Taman u vrijeme njegovog uspona gradonačelnik Osijeka bio je Ivan Vrkić (odabir koalicije SDP-HNS-HSU) i to od također baš od lipnja 2013. do lipnja 2021. godine.

A baš netom prije lokalnih izbora 2013. Vić se učlanio u SDP što mu je vjerujem (uobičajeno uhljebistanski) i osiguralo poziciju direktora osječkog Unikoma.

Njegov status u SDP-u je rastao do mjesta potpredsjednika osječkog SDP-a, kojim je rukovodila Biljana Brozan.

Brojni mediji navode bliskost Borzanice i Vića.

Vrijedi podsjetiti da je Zoran Milanović bio premijer od konca 2011. do početka 2016., a taman na polovici mandata i na vrhuncu "snage" (kako njega, tako i SDP-a) među SDP-ovim članstvom zablistala je nova zvjezdica, naš Davor Vić.

Tipična politikansko-uhljebska zvijezda u usponu, ništa čudno, čak ne bi bilo niti previše tragično da Davor Vić doista nije eklatantni primjer nesposobnosti i korupcije.

O njegovim "uspjesima" kojima je osječki Unikom doveo do ozbiljne financijske ugroze temeljito je pisao Glas Slavonije koji je u jednom od svojih objava (uz loše poslovne rezultate) naveo i podatak o Vićevoj "temperamentnoj" naravi (op.a. nedostatak njegove samokontrole mogu i osobno potvrditi s prošlogodišnjih tribina kada se, najblaže rečeno, vidno uzrujao zbog sasvim običnog mog pitanja što mogu potvrditi brojni svjedoci, ali i audio snimka u mom posjedu).

Kad je Vrkić izgubio lokalne izbore s njim je osječku karijeru završio i Davor Vić pa se SDP (a šuškanja iz SDP-a govore uz svestranu podršku Biljane Borzan i Siniše Hajdaš Dončića) pobrinuo da očigledno neuspješni Vić ne završi na "burzi" nego da bude uhljebljen u zagrebačkoj Čistoći uz poprilično paušalne hvale gradonačelnika Tomaševića.

I kako to obično biva, vrijeme je brzo pokazalo "rezultate" pa smo u Zagrebu svjedočili industrijskoj akciji radnika Čistoće.

No vratimo se mi našoj temi...

Na koji način je Davor Vić provodio korupciju

Davor Vić je kao direktor Unikoma davao naloge za najam strojeva, za izdavanje robe (proizvoda) i za izvršenje usluga/radova koje jednostavno nikad nije naplaćivao!

Time je stvarao nezakonitu materijalnu korist "klijentima", a proizvodio je štetu Unikomu i državnom proračunu RH.

Kad je jedan od rukovoditelja (op.a. zamolio me je da ne otkrivam njegov identitet) postavio pitanje naplate, Davor Vić je "zaustavio" daljnje propitivanje i počeo je vršiti mobing što je kasnije i kazneno prijavljeno.

On je primjetio kako je Davor Vić odjednom priskrbio vrijedan Volkswagen Passat, a učestalo je bilježio izvršenje usluga i izdavanje roba bez pokrića i bez faktura pa je sve skupa prijavio nadležnim državnim institucijama.

Nadležne institucije su sve to zataškale (op.a. nešto kasnije o tome), a kako su nam se putevi sreli sve mi je ispričao i predao opsežnu inkriminirajuću dokumentaciju, koja ne inkriminira samo Davora Vića već vrlo ozbiljno inkriminira i DORH i USKOK.

A s kim je sve u korupciji sudjelovao Davor Vić

Informacije koje sam otkrio govore podosta o bliskim odnosima Davora Vića i mnogih koruptora, ali nema smisla da ja donosim takve kvalifikacije, no mogu vam detaljno iznijeti dokaze korupcije u 3 konkretna slučaja koja sam odlučio izdvojiti za ovaj članak.

Ovisno o interesu javnosti i postupanju nadležnih državnih institucija nakon ove objave moguće ću naknadno objaviti i druge slučajeve.

Koruptor br. 1: Grad Osijek i gradonačelnik Vrkić

U proljeće 2014. godine Unikom je izvršio višestruke radove za Grad Osijek u vrijednosti 180 tisuća kuna (op.a. skoro 25.000 eura) za koje nikad nije izdana faktura niti su ti radovi ikad plaćeni.

Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka
Izvor: Osijek.hr

Po zakonu je odavno nastupila zastara za prisilnu naplatu.

Radovi su uključivali uređenje zemljišta na lokacijama Stadionskog naselja, Blok centar II, Urbanih vrtova i novog Autobusnog kolodvora u Osijeku.

Detalje možete proučiti u donjim dokumentima.

Moj izvor bio je izravno nadležan za provođenje navedenih radova po nalogu Davora Vića, a kako bi zaštitio poduzeće od gubljenja svakog traga napravio je priložene troškovnike.

Iz osječkog Unikoma su mi pisano potvrdili da za navede radove nikad nisu izdani računi niti naplaćeni radovi !!!

Pored toga što je Unikom oštećen za gotovo 25.000 eura neizdavanjem računa, oštećen je i proračun RH budući da nije obračunat i naplaćen PDV sadržan u njemu. To je porezna utaja koja je posebno kazneno djelo.

Davor Vić je u navedenu korupciju neizbježno upleo i tadašnjeg gradonačelnika Vrkića koji je jednostavno morao znati da Unikom izvršava radove za Grad bez ikakvih narudžbenica, računa i plaćanja (op.a. uopće se pitam kako bi se radovi mogli izvoditi bez znanja gradonačelnika i raznih službi što značajno proširuje krug ljudi uključenih u ovu korupciju).

Pored korupcije, počinjene su brojne nezakonitosti poput neizdavanja računa, pogrešnog vođenja poslovne dokumentacije, lažnog prikazivanja poslovnih rezultata i konačne poslovne bilance...

Koruptor br. 2: Osatina grupa d.o.o.

Jedna od vodećih domaćih poljoprivrednih/stočnih grupacija dobila je u ljeto 2015. od Davora Vića sječku u vrijednosti 150.000 do 300.000 eura bez da je platila jednog jedinog centa.

Osatina grupa d.o.o.
Izvor: Osatina.hr

U posjed sam dobio više od 30 izdatnica iz kojih proizlazi kako je Osatina gupa d.o.o. od osječkog Unikoma preuzela 1.280 m3 sječke čija cijena na tržištu varira od 110 do 220 eur po m3 pa tako dolazimo do ukupne vrijednosti između 150 i 300 tisuća eura.

Po pravu na pristup informacijama Unikom mi je pisano potvrdio da za navedene izdatnice nikad nisu izdane niti naplaćene fakture.

Kao i u ranijem slučaju, nastupila je zastara za prisilnu naplatu.

Također nije obračunat ni naplaćen PDV što je kazneno djelo porezne utaje.

Jednostavno mi je nevjerojatno da nitko iz Osatine grupe "nije" umiješan u ovu korupciju (op.a. tako velika grupacija neizbježno mora voditi računa o zaprimljenoj i izdanoj robi i neplaćanje se moglo organizirati jedino uz znanje i uz sudjelovanje rukovodećeg kadara).

Pored korupcije, počinjene su brojne nezakonitosti poput neizdavanja računa, pogrešnog vođenja poslovne dokumentacije, lažnog prikazivanja poslovnih rezultata i konačne poslovne bilance...

Inače, prema poslovnim rezultatima Osatina grupa je prema prihodima na drugom mjestu svih poduzeća u istom razredu, a u 2021. godini je zabilježila prihode od gotovo 75 milijuna eura! Nakon ovih saznanja valjalo bi pregledati iznimno precizno apsolutno sve poslovne aktivnosti te tvrtke...

Koruptor br. 3: 4 ZIDA d.o.o.

Tvrtka 4 ZIDA d.o.o. iz Osijeka je po nalogu Davora Vića sredinom 2015. godine preuzela radni stroj koji je u njenom posjedu bio mjesecima prema tvrdnjama mog izvora.

radni stroj Schliesing
Izvor: Schliesing.com

Narudžbenicom je utvrđeno kako je cijena 1 sata korištenja stroja 500 kn + PDV (cca. 80 eura sveukupno) pa je lako izračunati kako 24 sata najma stroja vrijedi 1.920 eura, a 30 dana 57.600 eura...ako govorimo o mjesecima cifra probija strop!

Po pravu na pristup informacijama Unikom mi je pisano potvrdio da za navedenu uslugu najma stroja nikad nisu izdane niti naplaćene fakture.

Navedena firma je još 2017. završila u stečaju i brisana je, ali iz povijesnih podataka objavljenih u sudskom registru proizlazi kako je navedena tvrtka osnova 2012. godine, a osnovao ju je Hrvoje Ivanišević koji je ujedno bio i član uprave iste.

U par navrata je temeljni kapital tvrtke rastao do čak 430.000 kn, taman u vrijeme kad je "besplatno" preuzet Unikomov radni stroj. Postavlja se pitanje na koji način se mogao povećavati temeljni kapital, a nisu se mogle plaćati fakture Unikoma?

Već dvije godine kasnije (u proljeće 2017.) otvoren je stečaj koji je rezultirao brisanjem tvrtke (u jesen iste godine).

Neizbježno je u ovoj korupciji sudjelovao vlasnik i direktor navedene tvrtke Ivanišević jer je nemoguće da mu je nejasno kako najam radnog stroja od javnog poduzeća mora plaćati i da ga ni na koji način (osim koruptivnim putem) ne može dobiti na korištenje besplatno !!!

Kao i u ranijim slučajevima, nastupila je zastara za prisilnu naplatu, a u ovom slučaju je dužnik završio u stečaju i trajno je obrisan!

Također nije obračunat ni naplaćen PDV što je kazneno djelo porezne utaje.

Pored korupcije, počinjene su brojne nezakonitosti poput neizdavanja računa, pogrešnog vođenja poslovne dokumentacije, lažnog prikazivanja poslovnih rezultata i konačne poslovne bilance...

Kako su DORH i USKOK potpomogli korupciju i štetu za javno poduzeće

Dolazimo do najšokantnijeg dijela: DORH i USKOK su dobili na uvid sve detalje i odlučili da nema kaznenog djela !!!

Moj izvor je najprije sve prijavio Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku koje ga je 11.10.2019. obavijestilo kako "nije utvrđena osnovana sumnja da bi Davor Vić počinio kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti zbog čega je spis arhiviran".

Otpravak je potpisala zamjenica ODO Snježana Ivanko-Nikolić.

Ako direktor javnog (ili bilo kojeg drugog poduzeća) ne izdaje fakture za isporučene robe i usluge on neizbježno čini kazneno djelo iz čl.291. kaznenog zakona odnosno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Zakon u navedenom članku jasno navodi:

1) Službena ili odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost pa time sebi ili drugoj osobi pribavi korist ili drugome prouzroči štetu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
2) Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova za to kazneno djelo je jasno navedeno da se postupak pokreće po službenoj dužnosti.

Ako je tome doista tako, na koji način je zamjenica ODO-a došla do svog zaključka, odnosno je li ona pritom počinila određena kaznena djela i koja? Je li za svoje postupanje bila financijski ili politički motivirana?

Opisanim neizdavanjem računa ujedno je počinjeno i kazneno djelo iz čl.256. kaznenog zakona donosno kazneno djelo utaje poreza ili carine. Zakon u navedenom članku jasno navodi:

(1) Tko s ciljem da on ili druga osoba potpuno ili djelomično izbjegne plaćanje poreza ili carine daje netočne ili nepotpune podatke o dohocima, predmetima ili drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa porezne ili carinske obveze ili tko s istim ciljem u slučaju obvezne prijave ne prijavi prihod, predmet ili druge činjenice koje su od utjecaja na utvrđivanje porezne ili carinske obveze, pa zbog toga dođe do smanjenja ili neutvrđenja porezne ili carinske obveze u iznosu koji prelazi dvadeset tisuća kuna, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(2) ...
(3) Ako je kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka dovelo do smanjenja ili neutvrđenja porezne obveze velikih razmjera, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.
(4) ...

U ranije spomenutom dokumentu MUP-a i ovo djelo se progoni po službenoj dužnosti

Sada je jasno kako se zamjenica ODO u svom podnesku uopće nije dodirnula ovog kaznenog djela!

Pristižemo vrlo zanimljivom dijelu...

Na prvu ćete pomisliti "možda sve to nije u prijavi precizno i pravnički sročeno"...istina, možda nije...ali nije niti moralo biti!

Među mnogim izmišljotinama u Hrvatskoj jedna je tzv. "kaznena prijava" !!!

Naime, zakon uopće ne poznaje niti propisuje (kako formom, tako i sadržajem) "kaznenu prijavu", a da to nisam ja izmislio potvrđuje i jasan upravo takav navod na stranicama DORH-a.

Utoliko je "kaznena prijava" apsolutno svako obraćanje bilo koje fizičke ili pravne osobe prema DORH-u  bilo kakvim pisanim formatom (primjerice esejem, natuknicama ili odvjetničkim pismenom) u kojem se navodi opis nekakvih nepravilnosti!

Postoji, naravno, nekakva nomotehnička forma razvijena u praksi koja može sadržavati jasan (de facto) pripremljeni činjenični opis s dokaznim prijedlozima što će svakako pomoći nadležnim institucijama da brže i bolje obrade prijavu. Postoji i usmena prijava, kao i prijava putem policije.

Ali pazite sad ovo, kako bi zakon omogućio i onima neukima i onima bez novca za odvjetnike da koriste svoje pravo prijavljivanja nezakonitosti, državni odvjetnici su dužni iz apstraktnih opisa promisliti koja kaznena djela bi bila počinjena (dakle, podnositelj uopće ne mora istraživati i navoditi kaznena djela), a zatim su dužni sročiti činjenični opis temeljem informacija iz prijave.

Moj izvor je mogao u kaznenoj prijavi napisati doslovno jednu jedinu rečenicu "Moj direktor Davor Vić nije izdavao račune za to, to i to." i svaki državni odvjetnik je morao po zakonu sam utvrditi da je to kazneno djelo opisano u člancima 291. i 256. kaznenog zakona koja se progone po službenoj dužnosti, provesti ispitivanje mog izvora, Davora Vića, zatražiti odgovore od Unikoma i osumnjičenih koruptora, ispitati druge svjedoke i provesti druge istražne radnje i dokazne prijedloge...

Navedeno je jasno opisano u čl.38. Zakona o kaznenom postupku, a još jasnije piše na samim stranicama DORH-a:
"U skladu s odredbama Zakon o državnom odvjetništvu i Zakonom o kaznenom postupku državni odvjetnik je dužan postupati i kada je do njega samo dopro glas da je počinjeno kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti. Dakle, državni odvjetnik ne mora čekati formalni primitak kaznene prijave od oštećenika, policije ili drugog državnog tijela on će postupati kada je saznao da postoje osnove sumnje da je kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti počinjeno. To je poznato pravilo u radu državnih odvjetnika."

Pitam ja vas je li to učinjeno? Ne mogu to znati, ali kladim se u pošteni ručak da nije, a to tvrdim jer sam ja u izuzetno ograničenim okolnostima tajne medijske istrage (prilikom koje svi sve negiraju ili ne odgovaraju i "podmeću noge") ustanovio korupciju s apsolutno svim elementima i de facto ranije u tekstu sročio činjenični opis, dok je DORH ustanovio da uopće nema osnovane sumnje za počinjenje kaznenog djela!

Moj izvor se kasnije obratio USKOKU koji je zaključio da nije nadležan te je prijavu ustupio Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku...istom onom koje je utvrdilo da uopće ne postoji osnovana sumnja za počinjenje kaznenog dijela! :-)))))

Otpravak je potpisao zamjenik ravnateljice USKOK-a Mitko Miličević.

Na stranicama USKOK-a jasno piše da je upravno to tijelo nadležno za slučaj kaznenih djela iz čl.291. kaznenog zakona ukoliko su počinitelji dužnosnici ili službenici tijela javne vlasti, što Unikom kao tvrtka u vlasništvu Osijeka svakako jeste!

Osim toga, na koji način je USKOK u Zagrebu uhitio cijeli niz Bandićevih jataka zajedno s njim, uključivo voditelja Čistoće Miljenka Benku, zbog upravo tih kaznenih djela ?!?

Dodatno, u samom otpravku zamjenik Miličević utvrđuje kako navedeno kazneno djelo nije navedeno u čl.21. Zakona o USKOKU, a upravo izričito jeste!

Nakon zaprimljenog podneska USKOK-a iznova se očitovalo ODO u Osijeku, ovog puta ponešto iscrpnije s navodom kako je izvide (nitko ne zna koje) provela PU osječko-baranjska uslijed kojih nisu utvrđeni elementi kaznenog djela!

Otpravak je potpisao zamjenik Općinskog državnog odvjetnika Denis Rajtek

Dakle, najmanje dva zamjenika ODO u Osijeku, najmanje jedan zamjenik ravnateljice USKOK-a i neutvrđeni broj policijskih službenika PU osječko-baranjske (nakon nepoznatih i nejasnih izvida) utvrdili su kako neizdavanje računa (na korist kupcu, a na štetu javnom poduzeću) nije kazneno djelo iz čl.291. kaznenog zakona koje se progoni po službenoj dužnosti i kako zapravo uopće nema osnovane sumnje da je počinjeno ikakvo kazneno djelo!

Mašala!

U ovim postupanjima vidimo izuzetno zorne primjere negativne selekcije u najvažnijim tijelima javne vlasti, a koji su prouzročili nemjerljivu štetu za podnositelja kaznene prijave kao i za javno poduzeće Unikom pa time za sveukupno društvo i de facto poduprli opisanu korupciju, poreznu utaju i opće nezakonje !!!

Moj izvor se nakon toga obratio pisanim podneskom Općinskom državnom odvjetniku Ronaldu Tomakoviću, a nije mi poznat epilog...

Ja sam poslao upit ODO-u Osijek, no paušalo sam odbijen.

Sada kad ste pročitali sve navedeno, jasno vam je baš kao i meni da se šutnjom i priječenjem pristupa informacijama htjelo sakriti nevjerojatno nezakonje i propusti u osječkom državnom odvjetništvu! ;-)

I što mi je činiti? Da sve navedene osobe prijavim USKOK-u? :-)))))

Što je sve Davor Vić radio u Zagrebu

Davor Vić, voditelj Čistoće
Izvor: SDP // USKOK // DORH

Dosad sam objavio brojne nezakonitosti i nepravilnosti koje je Davor Vić počinio, a mnoge sam prijavio nadležnim državnim institucijama, no rezultata nije bilo.

Jedno od značajnijih i ozbiljnijih kaznenih djela bilo je nezakonito zapošljavanje koje je u sklopu Zagrebačkog Holdinga provodio zajedno s Damirom Grgićem (također SDP, voditelj Zrinjevca) i Juricom Krležom (također SDP, voditelj ZG cesta), a kako je detaljno opisano u ranijem članku.

Izrazito štetne postupke iz domene DORH-a i EU tužiteljstva već sam objavljivao i prijavljivao!

Tu bih posebno istaknuo još uvijek aktualni problem nezakonito uskladištenja EU spremnika za otpad i odustajanje od čipiranja koje je također (iako samo djelomično) financirano sredstvima EU.

U oba slučaja je izravno odgovoran (i glavni krivac) upravo Davor Vić kao voditelj Čistoće.

Iz domene nadležnosti USKOK-a je i korištenje službenog ENC uređaja za svoja putovanja u Osijek.

Naime, dok su mi iz Holdinga odgovarali na upite po pravu na pristup informacijama dobio sam sljedeći odgovor: 
"Voditelji podružnica imaju pravo na korištenje službenog osobnog vozila srednje klase u službene i privatne svrhe 24 sata dnevno. Za razinu voditelja podružnica Društvo snosi troškove goriva službenih osobnih vozila u službene i privatne svrhe u granicama Republike Hrvatske, a izvan granica RH samo u službene. Troškove cestarina, parkiranja i druge troškove nastale korištenjem službenih osobnih vozila, za razinu voditelja podružnica, Društvo podmiruje samo u službene svrhe i unutar i izvan granica RH."

Iz navedenog odgovora jasno proizlazi kako voditelj podružnice (svi drugi pa tako i Davor Vić) može koristiti službeno vozilo i u privatne svrhe (doduše samo unutar RH) te da mu Holding pokriva troškove goriva i u privatne svrhe (doduše samo unutar RH), ali jednako jasno piše da troškove cestarine Holding pokriva samo u službene svrhe!

Na koji način onda Davor Vić smatra da može koristiti službeni ENC za svoja putovanja u Osijek (odlazi svakog četvrtka ili petka u Osijek obitelji i vraća se u ponedjeljak, što potvrđuju mnogi izvori iz Čistoće, ali i gradski zastupnici u skupštini) ???

Dakle, ugovorom je izričito zabranjeno korištenje službenog ENC-a za privatna putovnja što nimalo nije omelo Davora Vića u toj koruptivnoj aktivnosti !!!

A kako to znam? Potrudio sam se davnih dana nabaviti broj njegovog ENC uređaja i SMS porukama sam periodički provjeravao stanje na računu, osobito vikendima kada sam uspoređivao razlike u potrošnji s troškovima cestarine ZG-OS i OS-ZG...ne treba čovjek biti Nobelovac da u vrlo kratkom vremenu ustanovi što voditelj Vić radi.

Još je interesantnije što USKOK bez problema može doći od još preciznijih i dodatnih inkriminirajućih podataka od Hrvatskih Autocesta (zapisi tablica vozila, računi prema čistoći, precizna ENC potrošnja u dan/sat/minutu kao i točna lokacija potrošnje) koje su dužne ove podatke trajno čuvati.

Samo je pitanje zbog čega Davor Vić još uvijek nije uhićen ???

Drugi (još skandalozniji) slučaj uključuje Državni inspektorat koji se po mojim prijavama najavljuje Davoru Viću i na taj način mu asistira u prikrivanju nezakonitosti, a ako i to ne pomogne onda me DIRH lažno obavještava kako su nepravilnosti otklonjene!

U dva slučaja sam to dokazao, prvi put po pitanju nezakonite deklaracije plavih vrećica, a drugi put po pitanju nadzora drobilice za glomazni otpad (u oba slučaja imam kao dokaz pisane otpravke DIRH-a).

Još nisam prijavio glavnog državnog inspektora Andriju Mikulića (HDZ) USKOK-u zbog navedenih činjenica za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, no svakako ću to učiti...moguće već idućeg tjedna! Dok god je HDZ na vlasti on je "siguran", ali tko zna, iduće godine su izbori... ;-)

Gradonačelnik je o svemu temeljito informiran...i nikom ništa

Gradonačelnika sam vrlo detaljno i vrlo učestalo obavještavao o svim nepravilnostima u Holdingu, nekad i s ciljem prevencije, a dosta često s ciljem pomoći da ispravno postupi.

Mnogi ukazi upućivali su na ozbiljan kriminal, no gradonačelnik je do sada bez iznimke svaki put odlučio moje ukaze jednostavno ignorirati.

Gradonačelnika sam također prijavo za korupciju, zbog pogodovanja u natječaju za podzemne spremnike. Nije pomoglo, gradonačelnik ne posustaje pa je potpuno predvidivo i očekivano i na drugom natječaju pobijedila tvrtka Komop s podzemnim spremicima.

Neke sam detalje već objavio, a neke ću uskoro...

Situacija u DORH-u i USKOK-u rezultat je lošeg zakonodavnog okvira po kojem se glavna državna odvjetnica bira običnom većinom u Saboru. Navedeno omogućava da premijer kroz stranačku stegu izravno i samostalno utječe na imenovanje glavnog državnog odvjetnika, čime oporba predstavlja samo paravan i privid nekog demokratskog procesa!

Ako bi se glavni državni odvjetnik birao 2/3 većinom, tada bi mu bilo jako važno svoje godišnje izvješće kvalitetno predstaviti i oporbi bez koje bi momentalno izgubio fotelju! Na taj način bi ta ključna državna institucija radila pod stvarnom kontrolom Sabora, kako vladajućeg dijela tako i opozicijskog dijela!

Isto se odnosi i na glavnog državnog inspektora! Ali i na suce Vrhovnog i Ustavnog suda!

DORH i DIRH su trenutno privatizirani od strane HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera te predstavljaju rak ranu našeg društva!

Nažalost, naša oporba samo uvjerava građane kako je potrebno smijeniti HDZ i glavnog državnog odvjetnika/inspektora...ali to ne riješava ništa jer samo imamo druge aktere u jednako neprihvatljivom i neodrživom sustavu!

Potrebne su ozbiljne izmjene Ustava RH u opisanom pravcu (i mnogim drugima, naravno) što je u nedostatku političke i ljudske zrelosti svih postojećih političkih opcija jednostavno nemoguće i neostvarivo! 

Nažalost, sve drugo samo je kozmetika... ;-)

Pogledajte i podijelite moju video poruku:

Imate informacije o ovoj temi? Uočili ste grešku? Kontaktirajte nas
Podržite nas i podijelite ovaj članak:

Brzi kontakt

Najnovije

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih ...

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

Back to Top