Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

Paviljon Ivana Meštrovića ili popularnije Meštrovićev paviljon smješten je na Trgu žrtava fašizma, jednom od najzanimljivijih, najljepših i najpoznatijih zagrebačkih trgova.

Meštrovićev paviljon - Dom HDLU
Autor: MV

Ovo arhitektonsko remek-djelo većini zagrepčana poznato je i pod nazivom "Džamija", a službeno ime objekta je Dom hrvatskog društva likovnih umjetnika (Dom HDLU).

Meštrovićev paviljon sagrađen je 1938 godine kada se nazivao Dom likovnih umjetnosti kralja Petra I. Velikoga Oslobodioca. U vrijeme kada je sagrađen, bio je to jedinstven izložbeni prostor u Europi i svijetu.

Idejnu skicu za paviljon napravio je veliki akademski kipar i arhitekt Ivan Meštrović s namjerom podizanja zagrebačkog spomenika jugoslavenskom kralju Petru I. Oslobodiocu.

Namjena paviljona mijenjala se više puta tijekom njegovog životnog vijeka.

Izvorno je sagrađen kao umjetnička galerija. Za vrijeme NDH služio je kao džamija. 1947. godine u socijalističkoj Jugoslaviji Meštrovićev paviljon dobio je novu namjenu. Srušena su tri minareta, ostavljen je samo zdenac pred glavnim ulazom, a paviljon je postao Muzej revolucije. Nakon Domovinskoga rata Paviljonu Ivana Meštovića vraćena mu je izvorna funkcija, a dobio je i ime koje i danas nosi - Dom hrvatskih likovnih umjetnika.

Danas se u Domu hrvatskih likovnih umjetnika održavaju različite izložbe i koncerti.

Više o Meštrovićevom paviljonu saznajte ovdje.

Brzi kontakt

Najnovije

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih ...

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

Back to Top