Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao beskrupolozni lihvar traži svoju "dozi krvi" od svog dužnika ne pokazujući milost!

Danas ujutro nazvao me izvor blizak Marku Šariću (direktor GSKG-a, odnosno Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva) i tvrdi kako GSKG kreće u ovrhe građana bez da su im slali opomene (što je uobičajena procedura u sklopu ZGH grupe).

Prvo sam pomislio kakve veze GSKG ima s ovrhama, budući da uglavnom naplaćuju pričuve čije (ne)plaćanje se ovršava individualno (primjerice kad netko ne plaća pričuvu) i nije mi bilo jasno zbog čega bi to bilo "značajno".

No kroz razgovor mi je objasnio da se uopće ne radi o pričuvama, već da se radi o uplatnicama Zagrebačkog Holdinga!

Idemo od početka...

Komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda prikuplja GSKG

GSKG ovrhe
Autor: Zagreb24

Na zbirnoj uplatnici Zagrebačkog Holdinga uobičajeno ćete pronaći oznake KN (komunalna naknada), NUV (naknada za uređenje voda), Čistoća i Voda.

Zagrebački Holding doslovno obrađuje zaprimljene uplate i onda ih raspoređuje dalje i pritom bilježi financijski promet (kladim se u život da je to bila jedna od ciljanih "umotvorina" pokojnika kako bi prikazao "ozbiljan prihod" ZGH-a).

"Voda" se odnosi na obračun po kućanstvu za zajedničke korisnike jednog brojila (primjerice višestambene zgrade koje nemaju odvojena brojila u stanovima, već imaju zajedničko brojilo u podrumu), a ZGH prema prijavama članova kućanstva (koje uobičajeno predaje predstavnik suvlasnika, tzv. predstavnik stanara) raspoređuje kojem korisniku koliko treba naplatiti potrošnju vode. Kladim se u život da je to ViO (koji je tvrtka kćer ZGH-a) mogao potpuno samostalno obavljati i izravno primati novac od korisnika za svoje usluge.

Čistoća je dio ZGH-a pa tu zapravo niti nemamo nesporazuma, ali KN i NUV ide "kroz" ZGH na račun GSKG-a koji de facto vrši naplatu tih usluga.

Zbog čega GSGK, koji je posebna tvrtka u vlasništvu ZGH-a (tvrtka kćer) i koji sam (kao i ViO) može obračunavati i naplaćivati od građana novac za navedene usluge, uopće prima novac preko ZGH-a?

Mogu pretpostaviti da se željelo centralizirati kako bi se pod kontrolu stavilo što više prihoda grupe i kako bi se s tim prihodima moglo na razne načine manipulirati. Ah, Banditos, često ga se "sjetim"...

Kako bilo, navedene naknade uobičajeno plaćamo u sklopu zajedničke uplatnice Holdinga, a oni dalje taj novac raspoređuju i proslijeđuju do GSKG.

Nakon godinu dana GSKG krenuo u ovrhe..."u mraku noći"

Ako kojim slučajem ne plaćate svoje račune (op.a. što svakako nije u redu, račune treba plaćati) GSKG, ViO, ali i ZGH će evidentirati dug za svaku posebnu stavku.

Ukoliko dug potraje uzastopce više mjeseci (uobičajeno 3-6) ili GSKG ili ViO ili Čistoća (a najčešće svo troje, budući da je sve na istoj uplatnici i rijetko tko razdvaja plaćanja) pošalju opomenu sa stanjem duga i najavom pokretanja ovršnog postupka, točnije, postupka prisilne naplate.

ViO to uredno radi i dan danas, Čistoća je od toga u cijelosti "odustala", a u GSKG-u to nije imao nitko napraviti od svibnja prošle godine (kada su posljednje opomene poslane) jer su u međuvremenu otpušteni brojni radnici u Holdingu (javno gradonačelnik uvijek spominje brojku 700, ali tko će ga znati koliko točno).

I onda je donešena odluka na razini Novaković (direktor Holdinga) i Šarić (direktor GSKG-a) da se za sve neplaćene račune pokrene ovrha...bez prethodne obavijesti !!!

Uobičajeno, mnogi od nas se zasigurno "trgnu" kad zaprime opomenu pred ovrhu i tko može, siguran sam, odmah izvrši plaćanje kao bi izbjegao trošak ovrhe.

Na ovaj način, građani samo mogu (uopće ni ne pomišljajući da se to događa) "dobiti čestitku"  i neopravdani trošak.

Naime, prema mom izvoru, prosječni dugovi su do 100 eura, a trošak ovrhe može iznositi i do 150 eura pa će tako građani umjesto svog duga GSKG-u platiti čak i do 2.5 puta s troškom odvjetnika i bilježnika!

Ne treba zanemariti i fascinantnu činjenicu kako su se za to odlučili tijekom kolovoza kad je dobar dio stanovništva još uvijek na godišnjima (mnogi izvan Zagreba), ovako na prvu rekao bih precizno određen i ciljani trenutak! Rekao bih "prvoklasna sačekuša"!

Nesporno je da se računi moraju plaćati i da će u suprotnom doći do ovrhe, ali je li ovo način na koji se sve to treba odigrati?!

Moj odvjetnik kaže da je to zakonito, ali da je "nepošteno"

Ukoliko imate dugovanja, ako se dobro zagledate u račun od Holdinga vidjet ćete da na svakom računu piše točan iznos duga koji ne uključuje iznos na računu kojeg imate u rukama.

Dakle, Holding u skladu sa zakonom uredno obavještava svoje korisnike o njihovom dugu i jasno poziva na plaćanje istog.

No moj odvjetnik ističe kako je uvriježen dobar pravni običaj pozvati dužnika posebnim pozivom na plaćanje (primjerice opomenom) i na taj način pokazati dobru vjeru da se spor želi riješiti mirnim putem.

Ističe kako se ta opomena može i naplatiti (kao svojevrsna ugovorna naknada) kako bi se pokrili troškovi pisanja i slanja iste (primjerice praksa nekih teleoperatera), no "ozbiljne" firme to izbjegavaju kako bi očuvale povjerenje svojih korisnika i osnažile dobru vjeru. Ja bih rekao "jeftin štos"! 

Dakle, iako Holding (niti GSKG) nisu bili u izričitoj pravnoj obvezi posebno slati opomenu o dugu, radi se o dugogodišnjoj praksi na koju su korisnici navikli i poprilično je sramotno te svakako u lošoj vjeri bez takve opomene "uvaliti" im ovrhu, posebno kad troškovi ovrhe povećavaju iznos duga i do 2.5 puta više. Ja bih rekao "podlo i mučki"!

Još nije gotov, ali nitko se ne nada razumu

Moj izvor tvrdi kako gradonačelnik Tomašević, u statusu skupštine Zagrebačkog Holdinga, može dati obvezujuću uputu Ivanu Novakoviću da izda jednako obvezujuću uputu Marku Šariću (kako je ZGH vlasnik GSKG-a Novaković predstavlja njegovu skupštinu) da se odmah obustave ovrhe nad građanima dok im se ne pošalje poziv sa saldom duga.

Dakle, može se, no pravo pitanje je želi li se?!

Ovrhe za ZGH pripremaju vanjska odvjetnička društva, ista ona koja je Tomašević na izborima obećao "likvidirati"!

Dakle, ne samo da majstori i dalje rade, nego rade bolje i više nego što su ikad radili u vrijeme pokojnika! Živjele promjene!

Građani će radi duga manjeg od 100 eura pasti u trošak do 250 eura, a profitirati će vanjska odvjetnička društva...očito "(ne)likvidirana" vanjska odvjetnička društva!

Gradonačelnik do sada nije niti jednom reagirao na moja upozorenja pa ne vjerujem da će sada doći do proviđenja! O svemu sam obavijestio njegovu glasnogovornicu, koja nije izrazila nikakvu reakciju pa ću pisati pismo i gradonačelniku Tomaševiću i direktorima Novakoviću i Šariću da se ovaj pakleni naum zaustavi i da se koriste uvriježene i uobičajene prakse odnosa s korisnicima, koji su ujedno i vlasnici svih tih poduzeća! ;-)

Čitateljica koja osporava račune Čistoće mi je sve potvrdila

U kontaktu sam s čitateljicom koja od uvođenja "novog modela" prikupljanja otpada ne plaća račune Čistoće (tako ni ostale naknade na zbirnoj uplatnici Holdinga) zbog toga što joj u Čistoći ne mogu dokazati odvoz otpada iz razloga jer nije proveden sustav čipiranja, a kojeg je gradonačelnik javno obećao dovršiti do konca 2022. godine, što je očito bila još jedna u nizu njegovih laži i obmana.

Pokrenula je reklamacijski postupak u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, a Zagrebački Holding, Čistoća i ovlašteno Povjerenstvo za reklamacije mjesecima izbjegavaju donošenje odluke!

Nazvao sam ju odmah nakon razgovora s mojim izvorom i ona mi je potvrdila kako je uredno dobila opomenu od ViO-a koju je odmah podmirila i da je čekala opomenu sa zbirnim dugom od GSKG-a koja nikad nije dolazila.

Doslovno je jučer (nakon povratka s mora) nazvala GSKG da se raspita, kada je saznala da joj dug ide u ovrhu. Danas je sve podmirila i predala mi sken dokumenata za javnu objavu!

Ne znam što vam reći...na izborima sam slušao značajno drugačiju priču, dijametralno suprotnu, rekao bih! Živjele promjene, živio gradonačelnik Tomašević!

Brzi kontakt

Najnovije

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

Eh da nisam prije mjesec dana pisao o tome kako je snimanje građana dok ...

Back to Top