Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

Gradonačelnik Tomašević je potpisao ugovor za 20 novih tramvaja. Super! Navodno će biti 100% financirani iz europskih sredstava. Super! Proizvodit će ih domaći proizvođač. Super! Što onda ne valja?!

novi tramvaji ZET-a
Izvor: Zagreb.hr

Zapravo puno toga.

Za početak 20 tramvaja čini kap u moru gradskih potreba. Naravno, super je i 1 novi tramvaj, kamoli 20, ali nije to nekakav epski poduhvat!

Postojeći vozni park se temeljito zanemaruje i zbog lošeg (ne)održavanja propada do točke kad se, kao neki dan, autobus spontano zapali usred prometovanja!

Objavio sam na svom Facebook kanalu brojne dokaze da se vozila nakon servisa vraćaju neispravna, javna nabava je dobrim dijelom zaustavljena ili usporena, postojeći okvirni sporazumi ističu, novi se ne sklapaju pravovremeno ili nikako, nema dijelova, nema alata, a radnici su sve nezadovoljniji pa je pitanje hoće li i njih uskoro biti približno dovoljno.

Falsificira se vozni red! Primjerice, tramvaj iziđe iz hangara na Remizi, uvede se u vozni red, krene prema Ciboni gdje se okreće i zbog kvara vraća nazad u hangar. A zatim se na na brojnim stajalištima putnici češkaju po glavi i pitaju se gdje je tramvaj koji je prema displeju upravo trebao naići...

20 tramvaja neće promijeniti apsolutno ništa...a i neće tako skoro niti doći pa gradonačelnik kupuje 10ak polovnih...ako ih uopće negdje i pronađe!

Sve u svemu teški jadi zadesili su ZET, a gradonačelnik ponosno promovira mobilnu aplikaciju za kupovinu karata kao najvažniji i najsvjetliji moment u njegovoj karijeri. Doista ne znam je li zdravstveno stanje gradonačelnika ozbiljno ugroženo! Usputno vrijedi napomenuti kako je zbog loše pripreme aplikacija izazvala mnoge glavobolje onima koji su koristili elektroničku ZET karticu jer im je istu onemogućila, a nije prenijela neiskorištene novce...

Osnovno o novim tramvajima

novi tramvaji ZET-a
Izvor: Zagreb.hr

Priča se 40 pa 60 tramvaja, no ugovor je potpisan samo za 20. Dakle, 20 je sigurno, a ostalo ako bude bude (moguće da ne bude...zapravo vjerojatno ne bude).

Priča se da 20 godina nisu kupovani novi tramvaji, a eto ja se sjećam Crotram-a i Sanaderovih hvalisanja kako je to nekakvo svjetsko čudo, a to sigurno nije bilo prije 20 i više godina.

Tramvaji bi trebali doći unutar 2 godine, ali nikakvo jamstvo nije dano za točan datum dolaska tramvaja pa valja vjerovati da će doći tek do konca 2025. godine, a do tada samo puste priče i snovi.

Tramvaji koštaju 37.780.000,00 € (dakle, svaki vrijedi oko 2 milijuna eura).

Novci su došli od EU pa smo eto blagoslovljeni, no nitko transparentno ne analizira niti tumači koliko je Hrvatska ukupno do sada izdvojila za EU, a koliko je ukupno povukla iz EU pa sam ja sklon vjerovati u isprazni marketing i u to da smo ipak svi mi građani to debelo platili iz svojih džepova.

Je li najbolje što je domaća firma (Končar) proizvođač? Hajmo ovako, zbog čega su ugovori s Končarom super svjetska tajna? I to ne samo ugovori o kupovini, već i ugovori o održavanju?! Zbog čega građani za svoju imovinu nemaju mogućnosti detaljno uvidjeti troškove proizvodnje i održavanja? Uobičajeno u Hrvatskoj, već skoro 50 godina koliko ja imam (a bilo je tu i Jugoslavije u tom razdoblju), kad nešto smrdi onda je u pitanju teško sranje tako da sam ja sklon vjerovati da je sve skupa super tajno da se prikriju stvarne činjenice od građana...vrlo izgledno katastrofalne činjenice.

Da stvar bude najbolja, ministar Butković se potrudio više puta "pojasniti" kako je za sve najzaslužniji AP koji je "osigurao sve te silne milijarde" pa sam nakon histeričnog smijanja rekao "nek je vječna slava i hvala našem AP-u", naravno, s maksimalnom dozom cinizma i sarkazma jer je taj lik učinio sve što može da Hrvatska bude servirana na pladnju zapadnim (a i onim istočnim) kapitalistima, a nama je (figurativno) servirana kremšnita nakon mjesec dana kruha i vode pa je sada sve u redu...mislim, nakon kolača mora biti sve u redu, to je tako...zar nije?!

Sve u svemu, Tomašević je tu bio najobičniji pijunčić koji je kao neki cirkuski zabavljač zaključio kako je on nešto bitan ili važan...još je na kraju pressice (očito ne znajući da mirkofoni još rade) poletio u zagrljaj ministru Butkoviću (koji usputno rečeno 4 godine češka xxx i nije napravio skoro ništa pa sada godinu dana prije izbora gleda da ne propusti niti jedno zbivanje s fotografima ponosno pozirajući i pojašnjavajući kako je svevišnji AP svima nama nešto omogućio) i pobjedonosno izjavio "evo, sve smo napravili"!

Da, histerično sam se smijao...a onda sam se skoro rasplakao jer zapravo jedino neumoljivo plakanje vjerodostojno dočarava rezultate čitavog tog podviga!

Zaključno u ovom dijelu, od tramvaja nema ništa do daljnjeg (barem 2 godine), a onda ih stiže svega 20...ne 200...20...da, samo 20...da se ne zabunite... ;-)

Ali ništa ne brinite, nabavlja gradonačelnik polovne...10ak čak...ako ih uopće pronađe

novi tramvaji ZET-a
Izvor: Zagreb.hr

Bilo mi je potpuno bizarno da usred konferencije za medije, na kojoj gradonačelnik pobjedonosno predstavlja kupnju novih 20 tramvaja, zaključuje kako od njih 2 godine nema ništa (izgledno je da ih neće biti do kraja njegovog mandata, a upitno je hoće li nakon silnih "uspjeha" dobiti u Zagrebu novi) pa onda ističe kako je "sve pod kontrolom" jer dolazi u međuvremenu "čak 10ak" polovnih! :-)))))

Stvarno, Vama to sve skupa djeluje suvislo?!

Kako bilo, 10ak "novih" rabljenih tramvaja su svakako izgledniji ishod u Tomaševićevom mandatu, pod pretpostavkom da se netko uopće javi na taj natječaj i nešto doista i ponudi.

No nikome nije poznato ništa više osim šturih detalja...

Naime, Tomašević je raspisao međunarodni natječaj za nabavku 11 rabljenih tramvaja čija je vrijednost procijenjena na 2.700.000 eura (bez PDV-a), a predviđeni rok isporuke je od listopada 2023. do prosinca 2024.

Dakle, ni oni ne stižu "sutra"!

Riječ je o otvorenom postupku javne nabave. Rok za dostavu ponuda je 21. srpnja", kažu u zagrebačkoj gradskoj upravi.

U ZET-u ističu kako će tih 11 rabljenih "održati vozni red pouzdanim do dolaska tih 20 novih tramvaja"...a što ako se nitko ne javi na natječaj  (a možda bude i samo 5 tramvaja ako se javi ponuditelj sa samo 5 tramvaja)?!

OK, za "uslugu javnog gradskog prijevoza koja je neophodna za 800.000 građana koliko ih ZET dnevno preveze" je očito potrebno samo 20 novih tramvaja da "vozni red bude pouzdan", a dok ih ne dobijemo tih će 11 rabljenih "održati vozni red pouzdanim"?! To poručuje direktor Bogdanović?! Mislim, ja sam citirao službene izjave iz ZET-a pa valjda doista to misli... :-)))))

Mogao bih sada iz rukava potegnuti najmanje sto vrlo kompliciranih pitanja, ali na pitanja tako i tako nitko iz ove "transparentne" vlasti ne odgovara pa ću vas poštedjeti daljnje razgradnje floskula i demagoških obmana Tomaševića i njegovog pobočnika Bogdanovića pa ću vam ispričati još nešto "interesantno"...

Direktor Bogdanović pričao je o Sarajevskoj i Heinzelovoj...dozvolite i meni koju riječ o tome

novi tramvaji ZET-a
Izvor: Zagreb.hr

Tijekom pressice je direktor Bogdanović imao malo što za reći pa je ispričao kako iduće godine (2024.) "razvaljuje" Heinzelovu i Sarajevsku pa će "novi" polovni tramvaji beskompromisno pičiti i tamo!

Čovjek je jedva uspio izgovoriti tih dvije pripremljene rečenice na pressici pa moguće to odgovara na pitanje zbog čega nije govorio opširnije...

Ja se pak pitam, nije li gradonačelnik obećao još u početkom rujna 2022. godine kako će proširiti tramvajsku mrežu ranije, točnije, kako će "sljedeće (2023.) godine po Heinzelovoj od Zvonimirove do Vukovarske pa dalje do Savišća, ali i Sarajevskom u Novom Zagrebu" voziti tramvaji.

Pa stvarno jeste...obećao je...piše na njegovom Facebook profilu...

Ako je gradonačelnik obećao "rješiti" Heinzelovu i Sarajevsku 2023. godine (a jeste, vidite i sami da jeste) kako sada Bogdanović spina spinove da će to biti do kraja iduće (2024.) godine?!

Vjerojatno zato jer to neće biti nikada...samo puste priče i prazna obećanja u pohodu na još jedan mandat...

Pa o Henzelovoj i Sarajevskoj je palamudio Bandić godinama i ništa...

...a Tomašević je protestirao...i očito pomno učio i pamtio trikove i fore od svog "mentora" Banditosa! :-)))))

Usputno, ako ste pažljivo proučili objavu gradonačelnika Tomaševića, on je  obećao do kraja mandata kupiti čak 60 novih tramvaja! Da, da, tako piše! Što je s preostalih 40, ako je sada potpisao samo 20 i to je to?!

Ako bismo doslovno shvaćali onu "u laži su kratke noge" ili pinokijevsku "od laži raste nos" naš gradonačelnik bi bio... ;-)

Nisam mogao na pressicu pa nisam mogao pitati hoće li i novi tramvaji biti obljepljeni naljepnicama

novi tramvaji ZET-a
Izvor: Zagreb.hr

Odavno pričam kako je "transparentni" gradonačelnik meni onemogućio da dolazim na pressice pa nisam mogao pitati niti njega niti direktora Bogdanovića hoće li novi tramvaji biti obljepljeni naljepnicama?!

Nisam sarkastičan, doista bih ga to pitao s maksimalnom ozbiljnošću.

Ako pratite moje tekstove znate da sam početkom travnja razotkrio veliku Tomaševićevu obmanu!

Naime, gradonačelnik je 11.10.2022. godine (dakle, prije više od 8 mjeseci) na pressici izjavio kako će se raskinuti ugovor s agencijom za naljepnice na tramvajima ZET-a i kako se u 3 mjeseca vraća plava boja tramvaja!

Lijepo...ja doista volim plavu boju tramvaja s kojima se vozim još od ranog djetinjstva!

Ali tramvaji su još uvijek obljepljeni naljepnicama...zašto? Kako je to moguće?!

Gradonačelnik je "preskočio" priopćiti kako će se po sporazumu ZET-a i agencije konzumirati svi postojeći angažmani od kojih neki ističu tek 2026. godine pa se s pravom pitam hoće li i najnoviji tramvaji (koji dolaze 2025.) biti obljepljeni naljepnicama?!

Tu je dodatni problem što direktor Bogdanović ne poštuje u cijelosti taj aranžman i onemogućava agenciji da vrši promjene naljepnica pa će to sigurno završiti tužbom, a izvori iz ZET-a mi govore kako Bogdanović uslugu više uopće niti ne fakturira !!!

Dakle, ne samo da će se usluga obljepljivanja tramvaja odvijati skroz do konca 2026., nego ju direktor Bogdanović uopće ne naplaćuje i time čini višestruku štetu za ZET što je teško kazneno djelo u domeni Uskoka, kojeg ću s osobitim zadovoljstvom prijaviti...zapravo odvjetnik već piše kaznenu prijavu!

Možda nebitno, ali kad već pričam o naljepnicama...veli gradonačelnik kako 4.000.000 kn koje ZET dobiva iz tog ugovora ne predstavlja neke novce...

A evo, na primjer, upravo raspisuje vrijedan natječaj za polovne tramvaje kojeg će "iskeširati" iz naših džepova, no od tih "bijednih" 4 milijuna je mogao kupiti 2 ili 3 polovna tramvaja! Ili je mogao kupiti gro dijelova za mnoge postojeće i osposobiti ih na visokoj razini funkcionalnosti!

Na kraju svega, najavljena je i tužba koju će ZET prema svim poznatim činjenicama izgubiti (barem tako tvrdi moj odvjetnik, a taj bi stvarno trebao znati nešto o tome) pa će i to biti jedan "divan" epilog vladavine Tomislava Tomaševića...

Ne treba zanemariti ni činjenicu kako je poslovanje ZET-a u značajnom opadanju! No o tome detaljnije nekom drugom prilikom, a ako tko želi može u međuvremenu sam proučiti sve bilance:

Je li to "uspjeh" direktora Bogdanovića?! I treba li u takvim okolnostima "odbijati" novce ili treba "skupljati" novce?!

Pitam za prijatelja... ;-)

Isječci s press konferencije:

Imate informacije o ovoj temi? Uočili ste grešku? Kontaktirajte nas
Podržite nas i podijelite ovaj članak:

Brzi kontakt

Najnovije

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih ...

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

Back to Top